Historisch gebouw, hedendaagse techniek

Het monumentale gebouw van de Fryske Akademie, inclusief het uit 1713 daterende Coulonh.s, wordt gerestaureerd en voorzien van een nieuwe ingang. Het voormalig congres- en studiecentrum wordt compleet gestript en verbouwd tot kantoorruimte. De ET-installaties worden aangelegd door Lodema Elektrotechniek.

Projectleider Einte van der Zee legt uit dat het onder meer gaat om de verlichtingsinstallatie, brandmeldinstallaties, inbraakdetectie en een datanetwerk met onder andere glasvezel. “In vrijwel het gehele gebouw, we zijn zowel in het monumentale als in het nieuwere deel actief, komt LED-verlichting. Verder wordt het gebouw voorzien van domotica, zodat men door middel van touchscreens onder andere de verlichting en zonweringen kan bedienen.”

Hedendaagse techniek, bevestigt hij, want het gebouw moet voldoen aan de eisen voor een moderne werkomgeving. Aan de andere kant zijn er de monumentale onderdelen die niet mogen worden aangetast. Van der Zee: “Dat betekent dan op een creatieve manier zoeken naar een goed alternatief. Daarin denken we uiteraard mee, we zijn wel vaker in historische omgevingen aan het werk geweest. In overleg met de andere partijen komen we steeds tot een passende oplossing.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.